Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Produkt lokalny Małopolska - projekt Fundacji Partnerstwo dla Środowiska

Informacje o projekcie:

  • Projekt: Produkt Lokalny Małopolska - rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski
  • Beneficjent: Fundacja Partnerstwo dla Środowiska 
  • Partnerzy projektu:
    - Lokalna Grupa Działania: Kalwaria Zebrzydowska, Lanckorona, Mucharz, Stryszów
    - Lokalna Grupa Działania: Michałowice, Kocmyrzów, Luborzyca, Zielonki, Liszki, Wielka Wieś, Zabierzów, Igołomia, Wawrzeńczyce
    - Lokalna Grupa Działania: Czchów, Gródek, Gnojnik, Iwkowa, Lipnica Murowana, Łososina Dolna, Laskowa
    - Lokalna Grupa Działania: Wierzchosławice, Wietrzychowice, Tarnów, Żabno, Lisia Góra, Skrzyszów
    - Lokalna Grupa Działania: Ciężkowice, Pleśna, Wojnicz, Zakliczyn
    - Lokalna Grupa Działania: Zakopane, Biały Dunajec, Bukowina Tatrzańska, Kościelisko, Poronin, Szaflary, Nowy Targ, Krościenko, Zubrzyca, Szczawnica, Rabka 
  • Obszar wsparcia: Bezpieczeństwo, stabilność i wsparcie reform
  • Województwo: małopolskie
  • Przyznane dofinansowanie: 3 576 610 franków szwajcarskich
  • Wkład strony polskiej: równowartość 375 210 franków szwajcarskich
  • Okres realizacji projektu: 04.08.2011 r. - 31.03.2017 r.
  • Strona internetowa projektu

Osiągnięte rezultaty:

  1. samofinansujący się lokalny system żywnościowy, który stanie się ważnym instrumentem rozwoju Małopolski, w szczególności słabo rozwiniętych obszarów wiejskich,
  2. w skład 8 klubów zakupowych, prowadzących cotygodniową sprzedaż produktów lokalnych, weszło prawie 100 producentów i 295 certyfikowanych produktów.

Małopolska smakiem kusząca, czyli rozwój lokalnej przedsiębiorczości w oparciu o tradycyjne, regionalne produkty 

Sezon letni w Krakowie kojarzy się niewątpliwie z turystami odwiedzającymi zabytki i historyczne miejsca. Jednak regionalne serce miasta nie bije na Wawelu, lecz na Rynku Podgórskim, gdzie co sobotę był organizowany Targ Pietruszkowy, oferujący znane w całym województwie przysmaki. Dzięki inicjatywie smakosze mieli w czym wybierać: sernik królewski z Ryczowa, spytkowicki karp w zalewie octowej, prażonki polańskie, czy kaszana – kiszka z kapustą zasmażaną, to tylko niektóre z potraw regionalnych uwodzących podniebienia.

Dzięki Szwajcarsko – Polskiemu Programowi Współpracy w 6 małopolskich rejonach, przy wsparciu lokalnych organizacji, zrealizowano projekt „Produkt Lokalny Małopolska”. Jego celem jest wsparcie rolników chcących produkować regionalne przysmaki, zarówno w zakresie prowadzenia własnego biznesu, jak również prawa, ekonomii i marketingu. Dzięki szwajcarskiemu dofinansowaniu mogli oni liczyć na pomoc Centrum Edukacji Ekonomicznej (utworzonego w ramach projektu), wymianę doświadczeń oraz promowanie dobrych praktyk. O jakość produktów i promocję zadbało Centrum Marki Lokalnej (opracowujące systemem certyfikacji), a w ramach projektu powstał również pierwszy w Polsce Inkubator Kuchenny – miejsce, gdzie każdy rolnik może przetwarzać swoje produkty w warunkach o wysokim standardzie i z wykorzystaniem maszyn przetwórczych, na które niewielu indywidualnie może sobie pozwolić. Wszystkie te działania miały na celu stworzenie modelu Produktu Lokalnego Małopolska – wartościowej marki, która sama obroni się na rynku – i pomoc rolnikom w sprzedaży produktów. 

Targ Pietruszkowy był tylko jednym z działań, które zostały podjęte w ramach projektu. Miłośnicy smaków spotykali się również regularnie w krakowskiej kawiarni BAL, gdzie działał sklepik z produktami lokalnymi, a także korzystali z dobrodziejstw targu jesiennego, pełnego pachnących owoców, przetworów i warzyw.

Tekst opracowany przez Agatę Motyl.

Galeria projektu

  • Produkt Lokalny z Małopolski

    Produkt Lokalny z Małopolski

  • Targi - Smaki Podhala

    Targi - Smaki Podhala

  • Targ Pietruszkowy

    Targ Pietruszkowy

  • Targ Pietruszkowy

    Targ Pietruszkowy

(zdjęcia: archwium beneficjenta i Ministerstwa Rozwoju)